Kuchnia


W naszym przedszkolu przykładamy ogromną wagę, aby żywienie było jak najbardziej naturalne, zawierające dużo warzyw i owoców. Posiadamy własną kuchnię, w której wykwalifikowany personel dba o odpowiednio zbilansowane posiłki, zawierające wartości odżywcze i energetyczne. Przygotowując codzienne posiłki, nie korzystamy z gotowych, sproszkowanych przypraw takich jak: vegeta, kostki rosołowe, sosy do sałatek lub mięs. Nie podajemy dzieciom Nutelli oraz gotowych, słodzonych płatków śniadaniowych. Dbamy o różnorodność dań, ich świeżość i właściwe przygotowanie . Wszystkie posiłki przygotowywane są na bieżąco.

Nasze jadłospisy układane są na bazie świeżych , sezonowych produktów dostępnych o danej porze roku, tak aby zapotrzebowanie energetyczne dziecka było zaspokajane w 100 % każdego dnia.

Do naszego menu wprowadziliśmy „EKO PODWIECZORKI” czyli podwieczorki na bazie produktów ekologicznych takich jak: ziarna zbóż , kiełki, naturalne soki oraz naturalne zioła i przyprawy. Dzieci piją herbatki owocowe, niesłodzone soki owocowe i mają ciągły dostęp do wody źródlanej.

W zwyczaju naszej kuchni są domowe wyroby i wypieki (pierogi, gofry z mąki pełnoziarnistej, ciasteczka zbożowe, pasztety), które przygotowywane są własnoręcznie przez naszą kucharkę.

W przedszkolu rozpoczęliśmy domowe wypiekanie pieczywa: chleba, bułeczek, chałek oraz domowy wyrób masła.

Przedszkole uwzględnia również indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci: różnego rodzaju alergie na pokarmy lub składniki żywności; diety bezmleczne, niskotłuszczowe. Dla tych dzieci przygotowywane są oddzielne posiłki według wskazań rodziców.

W trakcie dziennego pobytu dzieci spożywają 5 posiłków: śniadanie, zupę, II danie i 2 podwieczorki. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle ile chcą zjeść. Zawsze mogą poprosić o dokładkę. Nauczyciele zachęcają przedszkolaków do kosztowania nowych potraw, ale nie zmuszają do jedzenia. W przedszkolu co tydzień dzieci chętnie biorą udział w zajęciach kółka kulinarnego, na którym tworzą swoje własne potrawy, przy okazji ucząc się zdrowego odżywiania.

Starsze dzieci na co dzień uczestniczą jako dyżurni przy obiedzie dla najmłodszych i biorą czynny udział w czasie podawania im posiłków. Nasza kadra wychowawcza spożywa posiłki razem z dziećmi co tworzy naturalna atmosferę a wspólny posiłek jest również okazją do ćwiczenia zachowania się przy stole: używanie serwetek, posługiwanie się sztućcami.

 

 

SMACZNIE, ZDROWO I EKOLOGICZNIE